Nenechajte si ujsť tie najlepšie akcie a ponuky! Doprava zadarmo, akcie a zľavy na produkty, novinky a veľa ďalšieho.

Amarant: Superpotravina, ktorá obohatí vašu kuchyňu

Magazín
Amarant: Superpotravina, ktorá obohatí vašu kuchyňu

Ako je možné, že sú tak miniatúrne semienka superpotravinou? Aj napriek malému rozmeru ide o výdatný mix bielkovín, vlákniny, železa a vápnika. Jednoducho všetko v jednom a ešte navyše v bezlepkovom prevedení. Poďte sa pozrieť na amarant bližšie. Zistíte, prečo ho zaradiť do svojho jedálnička.

Čo je to amarant?

Amarant je základom stravy mnohých kultúr po celom svete a je jednou z najstarších pestovaných plodín na svete. Táto unikátna superpotravina bola základnou zložkou stravy starých Aztékov a Inkov, ktorí ho považovali za posvätný.

Amarant je druh rastliny, ktorý patrí do rodiny Amaranthaceae. Stretnete sa aj s označením láskavec. Existuje viac ako 60 druhov amarantov. Amarant vyzerá prakticky ako tráva a často dosahuje až 2 metre na výšku. Pre svoje pestré a nápadné kvety slúži v záhradách ako okrasná rastlina.

Amarant je na základe svojho využitia a charakteristiky považovaný za obilninu. Proteínov však obsahuje ešte viac ako väčšina obilnín. V potravinárstve sa využíva predovšetkým jeho semeno. Podobné výživové hodnoty majú ale aj listy amarantu.

Okrem proteínov je amarant bohatý aj na vitamíny a minerály. Odborníci si ho veľmi cenia pre obsah lyzínu, vzácnej esenciálnej aminokyseliny, ktorá je v mnohých obilninách nedostatočná. Tým zoznam pozitív ešte nekončí. Je bohatý na esenciálne aminokyseliny, vitamíny a minerály, vrátane vitamínu E, železa, horčíka, fosforu a draslíka. Je tiež bohatý aj na vlákninu, ktorá podporuje trávenie.

Ako chutí Amarant?

Amarant má jemnú orieškovú a pritom ľahko sladkastú chuť. Často sa chuťovo prirovnáva ku quinoe alebo pohánke.

Chuť amarantu sa tiež môže meniť v závislosti od spôsobu prípravy. Amarantové vločky a múka môžu mať chuť intenzívnejšiu ako celé zrná, a to najmä pokiaľ sú pred použitím pražené. Varený amarant má krémovú textúru a mierne sladkastú chuť. Pražený amarant je oveľa chrumkavejší a má výraznejšiu orieškovú chuť.

Amarant sa perfektne hodí do šalátov, polievok, pečiva alebo ako príloha k mäsu či rybe.

Ako sa chová amarant v kuchyni?

Amarantové semienko má na svojom povrchu tuhú šupku, ktorá plne nezmäkne ani varením. Vždy bude trochu chrumkať. Vnútri je ale amarant po 30 minútach varenia mäkký.

Pri varení sa z amarantu uvoľňuje škrob. To sa dá využiť pri zahusťovaní. Pokiaľ si chcete amarant dopriať namiesto prílohy ako je ryža, bude treba veľa vody. Pri klasickom pomere 1:2 získate lepivú kašu. Pri amarante ako nadýchanej prílohe si zvoľte k jednému dielu amarantu 6 dielov vody. Na prijateľnú kašu voľte pomer 1:3.

Čím vás osloví amarantová múka?

Amarantová múka je vyrobená z mletých semienok amarantu a má krásnu zlatistú farbu. Používa sa ako alternatíva k bežnej pšeničnej múke. Je prirodzene bezlepková. Hodí sa na prípravu bezlepkových produktov ako sú chleby, muffiny, palacinky, sušienky a ďalšie amarantové pečivo.

Táto múka je univerzálna a môže byť použitá na prípravu širokej škály pokrmov. Amarantovú múku môžete tiež použiť ako zahusťovadlo na omáčky a polievky.

Poznáte amarantové vločky?

Amarantové vločky sa vyrábajú zo semienok amarantu. Semienka sa ošetria teplom a valcujú sa do tenkých vločiek. Majú rovnakú nutričnú hodnotu ako celé semená, ale sú lepšie stráviteľné a rýchlejšie sa varia.

Amarantové vločky sa často používajú v kuchyni rovnako ako ovsené vločky. Možno ich pridať do müsli, jogurtu, smoothie, polievok alebo sa z nich dá pripraviť kaša. Vďaka vysokému obsahu proteínov a vlákniny sú amarantové vločky obľúbenou súčasťou zdravých raňajok.

Či už sa rozhodnete pre semená, múku alebo vločky, amarant je skvelým spôsobom, ako zvýšiť nutričnú hodnotu vašej stravy. Je výživný, chutný a univerzálny. Ideálna voľba pre každú kuchyňu.

Může se Vám hodit


Další články

Hlavné jedlá
Hubová omáčka s Usui cestovinami

Hubová omáčka s Usui cestovinami

Číst článek
Magazín
Čakanková káva a chudnutie: Dokonalý spojenec z prírody

Čakanková káva a chudnutie: Dokonalý spojenec z prírody

Číst článek
Magazín
Fermentácia - Je prospešná? Zoznam potravín

Fermentácia - Je prospešná? Zoznam potravín

Číst článek