Nenechajte si ujsť tie najlepšie akcie a ponuky! Doprava zadarmo, akcie a zľavy na produkty, novinky a veľa ďalšieho.

Lyofilizované ovocie: Vitamíny v každom grame

Magazín
Lyofilizované ovocie: Vitamíny v každom grame

Lyofilizované ovocie znie ako jazykolam. Pre mnohých aj skutočne je. Namiesto toho si ale stačí zapamätať a povedať „sušené mrazom“. Prečo by ste mali vyskúšať lyofilizované ovocie?

Keď sa povie ovocie, väčšina ľudí si vybaví bežné plody, ktoré kupujeme v supermarketoch. Lyofilizované ovocie je v poslednej dobe stále populárnejšou alternatívou k čerstvému alebo sušenému ovociu. Pritom týmto procesom nie je nijako okradnuté o vitamíny a chuť, ani nezískava ďalšie látky na skvalitnenie chuti a trvanlivosti.

Čo je lyofilizované ovocie?

Lyofilizácia je proces, pri ktorom sa ovocie pri veľmi nízkych teplotách zmrazí. Sušenie prebieha pri teplote mínus 50-100 °C. Potom sa teplota postupne zvyšuje a zároveň znižuje tlak, pričom sa z neho pod vákuom odparí voda. Ide o sušenie, ktoré ponechá ovocie vzhľadovo takmer rovnaké ako by bolo čerstvé.

Lyofilizované ovocie je oveľa ľahšie ako čerstvé a má dlhšiu trvanlivosť. K tomu je pekne chrumkavé a pritom vydrží v rovnakej kvalite pokojne niekoľko rokov. Pokiaľ ho zalejete vodou, môžete ho znovu rehydratovať do pôvodnej podoby.
Ovplyvňuje lyofilizácia množstvo vitamínov v ovocí?

Sušenie mrazom zachováva:

  • štruktúru,
  • farbu,
  • vôňu,
  • chuť,
  • vitamíny,
  • minerály,
  • nutričné hodnoty.

Môžete si vybrať z rôznych druhov ovocia. Bežné sú jahody, maliny, ananás, čučoriedky, čierne ríbezle alebo banány. Výsledná hmotnosť rôznych druhov ovocia sa po vysušení výrazne líši. Pri jahodách obvykle vychádza z prepočtu 1 kilogram čerstvých na 100 gramov sušených. S lyofilizáciou sa stretnete ale napr. aj pri syroch.

Čierne ríbezle patria k ovociu s najvyšším obsahom vitamínu C a platí to aj po sušení mrazom. Jablčné krížalky sú stále tak sladké a bohaté na vitamíny ako čerstvo odtrhnuté, pritom ich váhu v batohu ani nespoznáte. Plátky banánu vám dodajú vlákninu a na dlhšiu dobu vás zasýtia bez toho, aby ste na výlete ťahali z batohu roztlačený kus šupky.

Ako môžete použiť lyofilizované ovocie?

Toto ovocie je určené na priamu konzumáciu a je chutné aj bez pridaného cukru. Vyhľadávajú ho aj zástancovia RAW stravy, pretože ovocie neprešlo tepelnou úpravou.

Maškrtiť ho môžete samozrejme aj v jeho základnej podobe. Využite ho ako ozdobu na tortu či na zákusky. Bežne sa pridáva do müsli či ovsených kaší. Milovníci sladkého by mali vyskúšať lyofilizované ovocie v čokoláde. To je kombinácia, ktorá dokáže nadchnúť aj tých najnáročnejších gurmánov. Prináša nielen osviežujúcu chuť ovocia, ale aj krémovú čokoládu. Kúpte ho ako darček. Obdarovaného rozhodne poteší.

Ďalšou zaujímavou formou lyofilizovaného ovocia je jeho prášková podoba. Ovocie sa najprv lyofilizuje a potom sa rozomelie na jemný prášok. Prášok z lyofilizovaného ovocia môžete použiť ako prísadu do smoothies, jogurtov, ovsenej kaše alebo dokonca ako príchuť do pečiva. Ide však o viac ako len príchuť. Týmto spôsobom môžete ľahko zvýšiť svoj príjem ovocia a získať z neho všetky prospešné látky.

Môže sa zdať, že je lyofilizované ovocie luxus, ktorý si môžete dovoliť len zriedka. Vďaka rastúcej popularite a dostupnosti tejto technológie je lyofilizované ovocie stále cenovo dostupnejšie. Navyše, keď vezmeme do úvahy jeho dlhú trvanlivosť a vysokú kvalitu, ide o dobrého parťáka pre naše zdravie. Uvítate ho aj na výletoch. Ovocie je skladné, zaberá menej miesta a je ľahké. Lacno zaobstaráte lyofilizované ovocie aj u nás na e-shope.


Další články

Polievky
Silný hovädzí vývar

Silný hovädzí vývar

Číst článek
Šaláty
Caesar šalát

Caesar šalát

Číst článek
Z konjaku
Zapečené kuracie prsia s konjakovou ryžou a špenátom

Zapečené kuracie prsia s konjakovou ryžou a špenátom

Číst článek