Nenechajte si ujsť tie najlepšie akcie a ponuky! Doprava zadarmo, akcie a zľavy na produkty, novinky a veľa ďalšieho.

Zdravšie sladenie? Spoznajte erytritol, xylitol a ďalšie sladidlá

Magazín
Zdravšie sladenie? Spoznajte erytritol, xylitol a ďalšie sladidlá

Na sladkú chuť sme všetci naučení a ako spotrebitelia na ňu počujeme. Na dodanie sladkej chuti sa používajú sladidlá. Niekto sa jedlám s doplnenými sladidlami vyhýba oblúkom. Existujú aj prijateľnejšie alternatívy. Zistili sme o nich viac.

Sladidlá - čo to je

O bielom (rafinovanom) cukre sa dokonca hovorí ako o jede. Zvyšuje krvný tlak, podieľa sa na tvorbe zubného kazu, podporuje vznik cukrovky 2. typu, zhoršuje pleť. Názor odborníkov sa zhoduje na tom, že je vhodné tento cukor obmedziť a nahradiť inými alternatívami, sladidlami.

Sladidlá sú látky, ktoré sa používajú na nahradenie cukru v potravinách a nápojoch. Ich hlavnou úlohou je dodať sladkú chuť bez zvyšovania hladiny cukru v krvi. Existujú rôzne typy sladidiel. Patria medzi ne umelé sladidlá, cukrové alkoholy a prírodné sladidlá.

Ideálnou náhradou by mohli byť prírodné sladidlá. Medzi ne radíme napr. erytritol a xylitol. Vzhľadom k prírodnému pôvodu je pri nich väčšia šanca, že ich telo zvládne bez problému spracovať oproti sladidlám umelým.

Poznejte erythritol xylitol a další sladidla_1

Erytritol

Erytritol je prírodné sladidlo, ktoré patrí do skupiny cukrových alkoholov. V prírode sa vyskytuje napríklad v hubách, ovocí alebo syre, ďalej tiež úplne prirodzene vo fermentovaných potravinách.

Erytritol je takmer bez kalórií. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi a je vhodný aj pre diabetikov. Nespôsobuje ani zubný kaz. Ďalšou výhodou erytritolu je, že ho telo ľahko a rýchlo vstrebáva už v tenkom čreve. V porovnaní s inými cukrovými alkoholmi má menej pravdepodobné vedľajšie účinky ako je nadúvanie alebo hnačka.

Na obaloch výrobkov ho nájdete aj pod označením E968.

Pred zaradením do vašej kuchyne si ešte uvedomte jeho možné vedľajšie účinky:

  • Oproti cukru má menšiu sladivosť. Obvykle dosahuje 70 % sladivosti sacharózy, teda bežného stolného cukru. Pri pečení ho musíte dať o niečo viac ako klasického cukru, aby ste dosiahli rovnakú výslednú sladkosť.
  • Horšie sa rozpúšťa a ľahšie kryštalizuje.
  • Pocitovo má chladivý efekt. To sa využíva pri výrobe cukroviniek, zmrzlín a žuvačiek, kde zvýrazňuje chuť.

Poznejte erythritol xylitol a další sladidla_3

Xylitol

Xylitol je ďalší alkoholický cukor, ktorý vzniká fermentáciou glukózy. Niekedy sa mu tiež hovorí brezový cukor. Vzniká extrakciou z brezy alebo iného ovocia či zeleniny.

Keď hovoríme o sladkosti, je veľmi podobný bežnému cukru. Pri rovnakej dávke klasického cukru prijmete pri sladení xylitolom menšie množstvo kalórií. Obsahuje len o 40 % menej kalórií ako biely cukor. Na premenu v tele nevyžaduje inzulín a je vhodný aj pre diabetikov. Má nízky glykemický index. Pri konzumácii väčšieho množstva môže ale spôsobiť zažívacie problémy.

Na obaloch výrobkov ho nájdete aj pod označením E967.

Xylitol je zároveň prebiotikum a dokonca pomáha predchádzať zubnému kazu. Bráni rastu baktérií, ktoré spôsobujú zubný kaz. To je dôvod, prečo sa xylitol často používa v žuvačkách bez cukru a pastách na zuby. Dajte si pozor na domácich miláčikov. Pre psov je xylitol toxický.

Ďalšie sladidlá

Sladidiel existuje mnoho. Z prírodných sladidiel sú známe ešte:

  • Stevia. Ide o rastlinu Stevia rebaudiana. Má nulový obsah kalórií a je 200-300-krát sladšia ako cukor. Má nízky glykemický index.
  • Najznámejšie prírodné sladidlo je med.
  • Kokosový a trstinový cukor.
  • Exotické sirupy (napr. datľový, ryžový, agávový alebo kokosový sirup).

Ďalšiu skupinu sladidiel tvoria látky, ktoré sú umelo vyrobené chemickými procesmi. Ich sladivosť je výrazne väčšia ako u prírodných sladidiel, sú stabilnejšie a obsahujú menšie množstvo kalórií. Využívajú sa na zlepšenie chuti a zvýšenie trvanlivosti potravinárskych produktov. Pri umelých sladidlách je nutné strážiť si ich povolené prijaté denné množstvo, aby nemali potenciálny negatívny vplyv na zdravie.

Medzi známe umelé sladidlá patria:

  • Aspartám. Je 200-krát sladší ako cukor a obvykle sa používa v nápojoch a jedlách "bez cukru".
  • Sukralóza. Umelé sladidlo, ktoré je 600-krát sladšie ako cukor. Je vyrobená z cukru a je často používaná v nápojoch a potravinách "bez cukru".
  • Sacharín. Jedno z najstarších umelých sladidiel, ktoré je 300-400-krát sladšie ako cukor. Telo ho nevie spracovať, preto je bez úžitku vylúčené.
  • Acesulfám-K. Umelé sladidlo, ktoré je 200-krát sladšie ako cukor. Je obvykle používaný v kombinácii s inými sladidlami, aby sa zvýšila sladkosť.

Erytritol aj xylitol sú zaujímavé alternatívy pre tých, ktorí hľadajú náhradu cukru. Sú vhodné pre diabetikov a s ich konzumáciou prijmete výrazne menej kalórií. Súčasťou zdravého jedálnička je ale rôznorodá strava. Preto nie je vhodné konzumovať namiesto sacharidov výhradne tieto prírodné sladidlá.

Může se Vám hodit


Další články

Polievky
Pórková polievka

Pórková polievka

Číst článek
Polievky
Silný hovädzí vývar

Silný hovädzí vývar

Číst článek
Polievky
Tekvicová polievka

Tekvicová polievka

Číst článek