Nenechajte si ujsť tie najlepšie akcie a ponuky! Doprava zadarmo, akcie a zľavy na produkty, novinky a veľa ďalšieho.

Mandle: Zdravá všestranná chuťovka

Magazín
Mandle: Zdravá všestranná chuťovka

Mandle sú malé oriešky, ktoré vás okúzlia výraznou chuťou. Pritom sa dajú upraviť tak, že ani neviete, že jete orechy. Nájdu uplatnenie pre vaše sladké dobrodružstvá, ale sedí im aj proces údenia.

Mandle vás predovšetkým ohromia spektrom možných pozitívnych dopadov na vaše zdravie. Pokiaľ by boli len jediné "orechy", ktoré by ste si mali dať, potom sú to práve mandle.

Aký vplyv môžu mať mandle na zdravie?

Obsahujú rôzne zdraviu prospešné látky. Mandle a zdravie idú aj ruka v ruke. O mandliach sa hovorí, že je to elixír mladosti. Obsahujú vitamín E, čo je významný antioxidant a napomáha spomaliť starnutie.

Mandle si môžete dopriať aj pri redukčných diétach. Obsahujú pomerne málo cukrov, zato sú plné bielkovín. Vďaka vysokému obsahu tukov sú tiež výdatným zdrojom energie.

100 gramov lúpaných mandlí obsahuje:

  • 20 gramov bielkovín,
  • 54 gramov tukov,
  • 7 gramov sacharidov,
  • 12 gramov vlákniny.

Mandle by ste mali jesť, keď potrebujete doplniť do tela vápnik. 100 gramov mandlí pokryje z troch štvrtín dennú potrebu vápnika dospelého človeka. Vápnik potrebujete pre správnu tvorbu vlasov, nechtov a zdravie kostí. Ďalej s mandľami prijímate minerály ako je horčík, meď, zinok, fosfor a mangán. Ten je dôležitý pre krvotvorbu a pomáha nastavovať správnu hladinu cholesterolu v krvi.

Odporúčaná denná dávka je však klasicky cca 30 gramov mandlí na deň.

Ako si dopriať mandle?

Použitie mandlí je veľmi rôznorodé. Môžete si ich dať samotné ako desiatu. Hodia sa ale na pečenie aj ako dekorácia tort a zákuskov. Rozhodne ich poznáte z marcipánu. Sliny sa vám budú zbiehať, keď niekomu zaobstaráte mandle v čokoláde. Možno radšej rovno kúpte dve balenia. Jedno samozrejme sami pre seba.

Niekto z nich vyrába domácu pálenku. Inokedy sa môžete stretnúť s mandľovým mliekom alebo mandľovou múkou. Chuťovo sú výborné pražené mandle na slano. Čo ste možno ešte neskúšali, to sú údené mandle. Chutia ako práve vytiahnuté z udiarne. Sú jemné a skvele sa hodia na posedenie pri víne s priateľmi. Verte, že sa po nich len zapráši.

Ako olúpať mandle?

Najprv si poďme trochu vyjasniť pojmy. Ako lúpané mandle označujeme také, ktoré sú zbavené vonkajšej škrupiny. Majú na sebe stále ešte hnedú šupku. Pokiaľ ich zbavíme aj tejto šupky, ide o blanšírované mandle. V obchodoch zoženieme bežne ako blanšírované, tak aj iba olúpané mandle. Obvykle, v bežnej reči, ako lúpanie označujeme posledný krok, pri ktorom ich zbavujeme vrchnej šupky. Ako na to?

Existuje jednoduchý fígeľ, vďaka ktorému pôjde šupka za pár minút ľahko dole.

  • Vložte mandle do varnej nádoby.
  • Zalejte ich vriacou vodou.
  • 5 minút ich nechajte ponorené.
  • Vodu zlejte a z mandlí už ľahkým pohybom odstráňte šupku.

Ďalšia možnosť je podobná. Pripravte si hrniec a v ňom priveďte vodu do varu. V tej chvíli do nej nasypte mandle. Teraz je ale potrebné konať rýchlo. Stačí ich variť minútu a šupka sa z mandlí začne uvoľňovať. V tej chvíli ich zlejte a zalejte studenou vodou. Keby ste ich nechali variť dlhšie, boli by na povrchu mazľavé.

Pokiaľ sa vám nechce ani variť vodu, skúste mandle cez noc namočiť. Ráno by mala ísť šupka ľahko dole.

Mandle zbavené šupiek potom stačí nechať vychladnúť a vysušiť. Najviac zdraviu prospešných látok je v šupke, a tak ich vyskúšajte najskôr bez blanšírovania.

Ako skladovať mandle?

Mandle podobne ako iné orechy sú náchylné na žltnutie. Nenechávajte ich preto na priamom slnečnom žiarení a prakticky ani na svetle. Vylúpané a blanšírované mandle skladujte v tmavej nádobe, v suchu a tiež v chlade. Ak máte mandlí naozaj veľa a tušíte, že ich teraz nezjete, skladujte ich v mrazničke.

Nikdy si nedávajte mandle žltkasté. Pokiaľ sa do mandle zahryznete a je horká, nejedzte ju. Obsahuje amygdalín. Ten sa v kombinácii so slinami mení na kyanid.

Zaraďte mandle aj do svojej kuchyne. Urobíte krok správnym smerom a podporíte s nimi svoj zdravý životný štýl.

Může se Vám hodit


Další články

Nátierky
Syrová nátierka s cesnakom

Syrová nátierka s cesnakom

Číst článek
Raňajky
Red velvet v hrnčeku (Red velvet mug cake)

Red velvet v hrnčeku (Red velvet mug cake)

Číst článek
Polievky
Pórková polievka

Pórková polievka

Číst článek