Čo budete potrebovať:
- hovädziu hruď, špikové kosti
- cibuľu
- zeler
- petržlen
- stopkový zeler
- mrkvu
- zelenú papriku
- nové korenie
- bylinky – petržlen alebo koriander
- soľ, korenie
Do hrnca nalejte studenú vodu a pridajte mäso a kosti. Zeleninu očistite a celú ju vložte do vody. Pomaly uveďte do mierneho varu a potom stlmte plameň, aby voda bola tesne pod bodom varu. Varte 2 – 4 hodiny, ale pokojne aj dlhšie. Čím dlhšie budete vývar variť, tým silnejší bude. V priebehu môžete lyžicou odstraňovať vyzrážané bielkoviny aj prebytočný tuk (nie je nutné). Keď je vývar hotový, sceďte ho do čistého hrnca. Mäso a zeleninu nakrájajte a vráťte späť do vývaru. Osoľte a pridajte nasekaný petržlen alebo koriander. Pridať môžete aj chilli. Ako nízkosacharidovú náhradu zahusťovadla použite konjakové bezsacharidové rezance. Vývaru si uvarte vždy viac a dajte ho zamraziť. Bude sa vám hodiť pri varení ostatných polievok alebo omáčok.